Recept: Roast Beef


Omdat ik hier opmerkingen over heb gekregen: hierbij het recept voor mijn Christmas Roast Beef. (niet alleen bedoeld voor kerst)

De ingrediënten:

  • Rosbief (ca. 800 gram)
  • Verse tijm (2 takjes van 10 cm)
  • Verse rozemarijn (10 blaadjes)
  • Knoflook (1 grote teen)
  • Zout
  • Peper
  • Boter
  • Olijfolie
  • Vetspek (ongeveer 4 stukjes; genoeg om de bovenkant van het vlees te bedekken)
Benodigdheden:
  • Touw
  • Tandenstokers

Als eerst, een goed stuk vlees. Ik had een ±800 gram stuk rosbief van een biologische slager. Zorg dat je vlees van goede kwaliteit is, makes all the difference in the world.

Deze koe heeft z'n leven gegeven voor een goed doel
Het is het best om stap 1 t/m 3 één of meerdere dagen van tevoren te doen 
zodat de smaken goed intrekken in het vlees.

Stap 1.

Bind de rosbief vast met touw. Dit zorgt ervoor dat je vlees overal dezelfde dikte heeft en gelijkmatig gaar wordt. Deze man geeft een semi-duidelijke instructie.

Stap 2.

Doe een goede hoeveelheid zout en peper op alle kanten van het vlees.

Stap 3.

Snijd je knoflook in dunne plakjes en prop deze samen met de rozemarijn en tijm onder het touw zodat het goed tegen het vlees aanzit. Leg het vlees in de koelkast.


Touw strak om het vlees
Stap 4.

Haal het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Als je dit niet doet kan het midden nog koud zijn als het in de oven gaat, de kans is groot dat de buitenkant te gaar wordt en de binnenkant rauw blijft. Zet de oven aan op 190-200°C of 180°C voor een hetelucht oven

Stap 5.

Zodra de oven warm is, is het tijd voor het echte werk. Zet een pan op het vuur en zorg dat deze goed heet wordt. Eerst olijfolie en dan boter in de pan (de olijfolie zorgt ervoor dat de boter niet aanbrandt). Schroei de rosbief dicht aan alle kanten terwijl je constant de olie en boter in de pan eroverheen giet.

Stap 5.

Zet de rosbief in een schaal en prik het vetspek met de tandenstokers vast op het vlees. Het vetspek geeft een extra dimensie aan je vlees qua smaak. Ik kan het niet echt omschrijven, het is een ervaring. Giet de sappen uit de pan over het vlees, en zet de schaal in de oven.


Greasy goodness
Het vlees moet ongeveer 20-25 minuten in de oven voor medium. Als je een vleesthermometer gebruikt moet de temperatuur ongeveer 60°C voor medium, maar vleesthermometers zijn niet helemaal betrouwbaar heb ik me laten vertellen. Mensen die goed kunnen koken kunnen voelen aan het vlees wat voor "gaarheid" het heeft (rare voelt als je wang, medium als je kin en well-done als je voorhoofd. Of zoiets, ik kan dat niet). Voor rare 5-10 minuten korter en 5-10 minuten langer voor well-done.

Stap 6.

Haal het vlees na de gewenste tijd uit de oven en laat het 15-20 minuten rusten. Het vlees zal nog nagaren. Het schijnt ook taai te worden als je het gelijk opensnijdt.


Ik had nog net geen duckface-selfie gemaakt met dit vlees in m'n hand #nofilter
Stap 7 (optional)

Doe wat leuks met de jus, bak het met uien en cantharellen of iets anders, wees creatief. Gewoon over het vlees gieten is ook prima, maar gooi het nooit weg!!!


Can you say, "delicious"?
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten